Kakapo, bufniţa-papagal a cărei incapacitate de a zbura a adus-o în pragul extincţiei

Rinocerii albi, panda şi gorilele de munte îşi conservă specia prin reproducere. Dar parcă niciun animal nu este atât de “indiferent” precum pasărea kakapo, dat faptul că mai există doar 154 de exemplare în Noua Zeelandă, de unde este originară. Chiar și acest număr este mare, având în vedere modul ciudat în care se comporta această pasăre.

Kakapo, cunoscută și sub denumirea de bufniţa-papagal – datorită aspectului său, împrumută caracteristici de la bufnițe și de la papagali. Cuvântul “kakapo” este derivat din cuvintele maori kākā (papagal) + pō (noapte).

Pasărea Kakapo este caracterizată printr-o lipsă a dorinţei de împerechere la femele, iar masculii nu ştiu să distingă o parteneră de un prădător, precum oposumul, sfârșind deseori din cauza acestei greșeli.

În plus, bufniţa-papagal nu poate zbura, însă uită de acest lucru atunci când este în pericol. Pasărea are picioare puternice și se mișcă rapid, iar în caz de pericol se urcă în copaci. Însă, când vrea să zboare, cade și se rănește grav, ajungând chiar să moară.

YouTube

O altă caracteristică a acestei specii de păsări este faptul că ele se hrănesc cu un singur fruct, care este produs de anumiți copacii numai o dată la 4 ani.

financialtribune.com

Deși ajung să trăiască și 90 de ani, păsările Kakapo sunt amenințate din cauza introducerii în mediul lor a unor noi prădători, precum șobolanii, pisicile și opossumii – animale care au fost aduse de-a lungul timpului cu navele care cărau mărfuri. În câteva sute de ani, aceştia aproape că au distrus populaţia de kakapo. În plus, oamenii maori au vânat aceste păsări pentru carne și pene, un alt factor care a contribuit la distrugerea populației de kakopo.

Josiah Martin

Ecologiștii încearcă să-i salveze de la dispariție, stimulându-i să se reproducă, dar nu-i pot determina să renunțe la comportamentul lor bizar – se reproduc o dată la doi ani, iar de cele mai multe ori puii sunt masculi.

Department of Conservationflickr


Citește și: Shoebill, pasărea carepare venită din epoca de piatră


jidanchaomianflickr

În prezent, specia este protejată prin lege în Noua Zeelandă şi este listată în apendicele 1 al CITES – Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie. Toate exemplarele care mai trăiesc azi sunt urmărite în permanenţă cu ajutorul sistemelor de localizare, iar fiecare cuib este monitorizat prin camere de luat vederi cu infraroşu şi senzori de proximitate.

unbelievable-factsstirileprotvagerpres


Citește și: Porumbelul Nicobar, pasărea care pare pictată de cel mai ilustru artist